Inspiratie: Thijs Augusteijn

Op Davinckie’s Inspiratie in 2011 speelde Thijs het nummer ‘Dagdromer’. Het was het eerste liedje dat ik een paar jaar eerder van hem hoorde. Tranen. Jaren later zouden we nog eens samen op een podium staan. En sinds kort zitten we samen op een yogamat. Hij met gitaar, ik met mijzelf. Brengen we samen stilte. Wat is dit een mooi, mooi mens! Eentje die zijn dromen waarmaakt bovendien.

dag, dagdromer
je verdwijnt straks in de nacht
dag, dagdromer
fluistert iemand zacht

‘De dag waarop ik zei:
“Je hoeft me niet meer te bellen”,
was the point of no return’

Hij belde al zijn opdrachtgevers op en vertelde dat hij vanaf  januari 2016 niet meer beschikbaar was als freelance tekstschrijver. Waarom? Toewijding. Waaraan? Zijn lang gekoesterde droom. Vier maanden trok hij ervoor uit: ruimte creëren om muziek te maken. Toekomstbeeld? Een cd met daarop zijn naam. Het is nu begin 2017. Ligt die cd er? YES! Maak kennis met liedjesschrijver en muzikant (boppedat: superlieve, toffe, aimabele, humorrijke en muzikale vriend): Thijs Augusteijn.

Thijs, deze foto is gemaakt tijdens Davinckie’s Inspiratie in 2015,
wat deed je in die tijd?
Naast andere schrijfklussen had ik een grote klus voor een zorginstelling. Veel aan het schrijven dus. Ronja, onze jongste, was toen een jaar. En Lars, onze oudste, was drie jaar. Hij had net twee gehoorapparaten gekregen, dat vroeg om extra aandacht en zorg. En in Julianadorp had ik de taak om ons vakantiehuis verhuurbaar te maken. Dus: vaak die Afsluitdijk over en timmerman spelen.

Jij schreef op jouw strook: ‘CD opnemen’, wilde je dat al lang?
Ja, met dat idee zeul ik al vijftien jaar rond. In 2015 hebben we de keuze gemaakt het echt te gaan doen. Eerst zijn we een paar proefopnames gaan maken. En ‘we’, dat zijn Bonne van der Wal en ik. Bonne is rasmuzikant en wilde zich toeleggen op het produceren.

Anekdote
Wacht, ik zal het je anders vertellen. Eigenlijk ging het zo: ik had Bonne de oude inboedel van ons vakantiehuisje in Julianadorp gegeven. Bank, een paar kleedjes en wat stoelen. Daar wilde hij wel € 200,- voor geven. Ik zei toen: “Of… je houdt het geld en je helpt mij met een cd opnemen.” Laatst zei hij nog:

“Het zijn hele dure kleedjes geworden,
maar ze zijn me heel dierbaar.”

Hier en daar een beetje uitbouwen
Waar moet je beginnen. Hoe maak je een cd? Bonne en ik zijn eerst maar eens de Afsluitdijk over gereden met een kratje bier, een paar gitaren en wat opnameapparatuur. In het vakantiehuisje hebben we drie dagen muziek zitten maken. Alle zangpartijen en akoestisch gitaarwerk opgenomen. Later zouden we het terugluisteren om te kijken wat het nog nodig had. En ja, dat is uiteindelijk een beeeeeetje uit de hand gelopen.

Het ‘hier en daar een beetje uitbouwen’  werd uiteindelijk: ‘hier en daar een stevige productie.’ Zaten we op de bank te luisteren, bijvoorbeeld naar ‘Gordijnen’; slagwerk, gitaar, een paar baspartijtjes eroverheen, elektrische gitaar, oh, ook mooi. Op een goed moment keken we elkaar aan en riepen we tegelijk: “HOORNS!” Uiteindelijk is dat lied zo ontzettend mooi geworden. De toewijding van Bonne straalt ook van deze cd af. Ja, alles klopt. Dit is precies wat het had moeten zijn.

De ‘komma maar’…
Wat heeft je ertoe gebracht om er echt voor te gaan?

Ik besefte dat als ik het niet rigoureus zou aanpakken, het er niet van zou komen. Mijn eigen bedrijf ben ik begonnen om meer balans tussen werk en muziek te krijgen, maar zeven jaren na de oprichting van Studio Augusteijn was ik alleen nog maar aan het werk. Schrijfwerk dus. Muziek maken bleef erbij. Daarom heb ik in 2016 de knoop doorgehakt. En ja, daar zijn heel wat avonden, wat zeg ik, maanden denkwerk aan voorafgegaan.

“Want als je eenmaal je opdrachtgevers hebt gebeld dat je niet meer komt, dan is er geen weg terug.”

Wat was je drijfveer?
Dat ik ruimte nodig had om mijn creativiteit op gang te krijgen. Het lukte me niet om dit tussen de regels door te doen. Het vroeg echt om een drastische ingreep. Gelukkig had ik opdrachtgevers die dat dapper vonden. En ja, mijn lief vond het natuurlijk wel spannend, maar Richte stond er wel vierkant achter. Ze had er vertrouwen in. Ook toen ik na negen maanden zei: “Eh, lief, misschien moet ik wel op zoek gaan naar saai kantoorbaantje.” Want de schrijfklussen kwamen na die mooie muziekmaanden niet 1,2,3 weer op gang en we hebben wel een hypotheek en twee kinderen.

Wie of wat zijn je inspiratiebronnen?
Mijn gezin. Ik vind het een mooi idee dat ik mijn kinderen iets tastbaars nalaat. Dat ze later niet alleen hoeven zeggen: “Mijn papa verkoopt lettertjes.” Wat doe ik eigenlijk in dit leven? Het is een vraag die ik mijzelf vaak stel. Ik ben wel blij dat ik ‘m kan beantwoorden met: ik maak muziek.

Heb jij een advies, een tip, een idee voor mensen die een droom voor ogen hebben, maar zich verschuilen achter de ‘komma-maar’?
Er zijn heel veel angsten en risico’s die je kunnen weerhouden om de komma-maar door te strepen. Je komt er maar op 1 manier achter of die gegrond zijn. Je moet zelf de verantwoordelijkheid dragen om die risico’s zo klein mogelijk te maken en angst moet je sowieso laten varen. Slechte raadgever. Cliché, maar toch.

Ik heb er lang voor gespaard om die maanden vrij te kunnen plannen en de dag waarop ik zei: “Je hoeft me niet meer te bellen”, dat was the point of no return. Nog zo’n cliché, ach, hoe zeg je dat toch ook alweer? Oh ja! Je krijgt alleen spijt van de dingen die je NIET gedaan hebt. Ja. Da’s dus wel echt heel erg waar.

Wat zijn voor jou belangrijke waarden in het leven?

  • Eerlijkheid
  • Authenticiteit
  • Oprechtheid (dat je jezelf bent, dat je geen toneelstukjes speelt)

Heb je alweer een nieuwe stip aan de horizon?
Nou, dit is nu een eindpunt, mijn allereerste cd. En dat is ook een nieuw begin. Zondag 5 maart hebben we onze cd-presentatie. Bonne en ik hebben het wel al over een theatertoertje gehad, maar dat is meer een stip achter de horizon. En dan is er nog een complete horizon verder ~ dat is: alleen nog maar muziek maken.

Naam: Thijs Augusteijn
Geboortedatum: 9 augustus 1979
Woonplaats: Leeuwarden
Werk: singer/songwriter en freelance tekstschrijver
Passie: Muziek
Inspiratie: zijn gezin

Benieuwd naar de cd van Thijs?

Ga naar zijn website: thijsaugusteijn.nl
Luister hier naar de teaser cd Dagdromer (YES! Klik&Link)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *